Още в началото на тази година много психолози  предупредиха, че

...
Още в началото на тази година много психолози  предупредиха, че
Коментари Харесай

Ескперти от фондация Владиславово: Съдът трябва да задължи насилника с мярка програма за превенция

Още при започване на тази година доста психолози  предизвестиха, че се чака ескалация на насилието и експанзията у нас. Причините са доста – увеличаващата си финансова, икономическа и обществена неустановеност, съществуващите неравенства в обществото, подмяната и разпада на обичайна фамилна ценностна система и несъмнено възходящото чувство за безотговорност. 

Напоследък тематиката е гореща, само че има значими и неотложни промени, които изискват дълбока полемика и мнението на специалисти, работещи в тази сфера. 

ДНЕС+ се свърза с специалисти от Фондация " Владиславово " във Варна, която е един от най-големите снабдители на обществени услуги в града и към този момент развива активност повече от 25 години, с цел да разясняваме със експерти в региона предварителната защита и ограниченията за справяне с домашното принуждение, а и насилието извън, което е все по-голям проблем на обществото.  

" Не бива да одобряваме, че насилниците безусловно са татуирани здравеняци с невисок предел на настъпателност. Насилниците, изключително на деца и дами се срещат във всички пластове на обществото – богати, небогати, интелектуалци, необразовани. Насилникът има проблем с властта и контрола, а такива хора има и по високите, и по ниските обществени етажи. Насилието над по-слабо създание е знак, че нещо по никакъв начин не е наред със самочувствието и полезностите ", изясни Ваня Аврамова, психолог във Фондация " Владиславово ".

И добави: " Насилникът има разнообразни публични облици. Може доста безапелационно да изнесе лекция какво зло е тормозът вкъщи. Но когато болното му его е наранено и е надалеч от непознати погледи, връзката сред логическата мисъл и дейностите му се къса. Случва се също насилникът доста изрично и въодушевено да отхвърля, че подобен проблем въобще съществува в обществото. Алкохолът и опиатите могат да бъдат отключващ фактор, само че в никакъв случай не са единствена причина за домашно принуждение ", изясни още Аврамова.

Според нея няма да има резултат в битката с насилието и експанзията, в случай че метода не е сложен, а точно законовите наказания да бъдат съответни и съизмерими с осъщественото действие от една страна, от друга грижата и поддръжката за жертвата да е навременна и сигурна и не на последно място използването на стратегии за работа с причинители на принуждение, т.е. корекционни стратегии за нападателно държание.

Психологът акцентира, че все още във фокуса на вниманието е главно жертвата, а насилника остава някак настрана, а доста постоянно даже без да бъде глобен и да понесе отговорност за държанието си. За причинителите на домашно принуждение в чл.5, алинея 1, т.1 от Закона за отбрана от домашното принуждение е планувано включването в Програма за работа с пълнолетни лица, причинители на домашно принуждение, само че в множеството случаи това включване липсва в решенията на съда.

" Една такава персона, способна да упражнява принуждение, няма непринудено да се включи в такава стратегия, би трябвало съда да го задължи. И това е единственият метод за предварителна защита и работа с насилника ", разяснява тематиката и ръководителят на Фондация " Владиславово " и шеф на Комплекс за обществени услуги " Аспарухово " Андрияна Русева.

Тя добави, че в закона би трябвало да се уточни, че е наложително включването в такава стратегия за работа с упражняващи принуждение лица, да има наложителен темперамент и съда да включва мярката в определението. По думите ѝ, това може да стане със задълбочени полемики по тематиката от специалисти и време, с цел да бъде ефикасен закона. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР